top of page

Walstroom vermindert uitstoot aanzienlijk

Wat is walstroom?

Zeeschepen in de haven veroorzaken omvangrijke emissies wanneer zij hun eigen elektriciteit opwekken met diesel- of gasmotoren aan boord. Met walstroom sluiten schepen zich aan op een walstroomvoorziening waardoor de boordmotoren uitgeschakeld kunnen worden. Hierdoor wordt de uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling en geluid aanzienlijk verminderd.


Wat is de haalbaarheid van walstroom?

In de walstroomontwikkeling wordt er uitdrukkelijk naar een juiste verdeling tussen de onzekerheid en risico’s gezocht. Zo zullen er (gelijktijdig) investeringen moeten worden gedaan op zowel de kade als op het schip voor het behalen van een integrale business case. Ook hebben business cases in het algemeen een onrendabele top, die inzichtelijk moet zijn voor subsidie ondersteuning. Het opstellen van duidelijke aannames rond de toekomstige afname van walstroom, systeemontwerp en de uiteindelijke kosten zijn daarom essentieel voor het bepalen van de haalbaarheid van walstroom.

Wat is Darel’s ervaring met walstroom?

Darel heeft ervaring met meerdere walstroomstudies in allezeevaartsegmenten:  containers, liquid-bulk, cruises, offshore en kustvaart.. Hiervoor heeft Darel in de afgelopen jaren al veel haalbaarheidsstudies gedaan. Zij gebruikt hiervoor een beproefde methodologie, Darel was bijvoorbeeld mede-ontwikkelaar en adviseur voor de schepen van Heerema Marine Contractors voor de grote walstroominstallatie in het Calandkanaal Rotterdam (zie inzet). Ook heeft Darel het Havenbedrijf Rotterdam geholpen bij het ontwikkelen van hun walstroomstrategie.

Shore Power.png

© Heerema Marine Contractors 

De gemeente Rotterdam heeft het partnership Darel - Witteveen+Bos geselecteerd als de partijen die haalbaarheidsstudies voor walstroom verzorgen met subsidie van de gemeente:  Haalbaarheidsonderzoek walstroom aanvragen | Rotterdam.nl

Van advies tot implementatie

De combinatie van Darel en Witteveen+Bos is actief van advies tot implementatie en kent de mogelijkheden in de markt. Voor de realisatie bieden wij de volgende opties:
-    Ondersteuning bij subsidieaanvraag
-    Turnkey oplevering
-    Aansturing van leveranciers
-    Partner of consultant

Voor meer informatie over walstroom kunt u terecht bij:

Rolph Spaas
Email: rolph.spaas@darel.nl
06-46250889

Rens Reiff
Email: rens.reiff@darel.nl
06-34248112

Stefan van Doorn
Email: stefan.vandoorn@darel.nl
06-12186680

ConsultancyLogo_4x.png
bottom of page